Maramureș și Bisericile de Lemn

Mănăstirea Rohia – Surdești – Budești – Sârbi – Mănăstirea Bârsana – Desești – Sighetu Marmației – Cimitirul Vesel de la Săpânța – Baia Mare – Mocănița de pe Valea Vaserului – Ieud

4
 
Transport
Date de plecare 2023: 08.05, 15.05, 22.05, 29.05, 05.06, 11.09, 18.09, 25.09, 02.10, 09.10
 
259
persoana/program

Ziua 1: București Mănăstirea Rohia – Dănești (aprox. 590km)

Hai la drum cu voioșie! Plecăm din București spre Maramureș. Oprim lângă Târgul Lăpuș pentru o incursiune la Mănăstirea Rohia. Deși astăzi un impozant ansamblu mănăstiresc, istoria locului începe în 1923 prin modesta ctitorie în lemn a preotului Nicolae Gherman, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Așezământul respiră un sentiment special și poate, tot de firul liniștii și-al cărților atras, s-a retras la sfârșitul anilor '70 și scriitorul Nicolae Steinhardt. Admirăm biblioteca de care s-a îngrijit și unde a catalogat zestrea celor 40.000 volume care și-au găsit locul pe raft și nu plecăm fără a intra în chilia sa. Univers restrâns și totuși într-atât de bogat, în care începi să-l înțelegi pe omul care a regândit noțiunea de fericire. Petrecem următoarele 4 nopți în Dănești, lângă Baia Mare, în mijlocul naturii și-n inima unui resort plin de culoare.

 Ziua 2: Dănești Șurdești – Budești – Sârbi – Bârsana – Baia Mare (aprox.120km)

 Unele dintre cele mai frumoase sate și biserici din lemn din Maramureș, listate în Patrimoniul Unesco, se află pe Valea Izei, pe care-o vom descoperi astăzi. Începem la biserica din Surdești, de o frumusețe rară, cese mândrește cu turla ei de 72 m, care zgârie cerul încă din secolul XVIII și o face una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume. Apoi căutăm adevărul istoric din spatele legendei lui Pinteaîn Biserica din Budești, locul în care se păstrează cu sfințenie cămașa de zale a vestitului haiduc. Satul Budești mai este cunoscut și pentru porțile care prin frumusețea și bogăția de simboluri au devenit atracții turistice vizitate de zeci de mii de turiști în fiecare an. În satul Sârbi, oprim la un complex de instalații, pentru a vedea ce însemna high-tech în urmă cu secole. Vedem o vâltoare și o moară de măcinat boabe, vizităm un atelier artizanal și ne refacem entuziasmul cu o plăcintă și-o horincă, mândria fiecărui moroșan.După amiază ne oprim în satul Bârsana, a cărui faimă s-a răspândit în lume datorită meșterilor recunoscuți pentru măestria cu care lucrează lemnul. Mănăstirea se numără printre cele mai vizitate locuri din Maramureș. Încheiem cu o incursiune în Baia Mare. Ni se deschid ușile Muzeului de Mineralogie cu toate cele peste 16000 de exponate din dotare, facem o plimbare prin Piața Cetății sau un urcuș optional, spre terasa panoramică a Turnului lui Ștefan.

Ziua 3: Desești – Sighetul Marmației Cimitirul Vesel de la Săpânța (aprox.180km)

Ne începem ziua la Biserica din lemn din Desești, tot parte din patrimoniu UNESCO și poartă spirituală de intrare în Maramureșul istoric. Descindem apoi la Sighetu Marmației, veche capitală și loc de hartă-n cui, pentru a vizita Muzeul Satului Maramureșean. Să pătrundem în Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, amenajat în fosta închisoare e o datorie și-un gest de onoare. Fiecare celulă e un crâmpei dintr-o istorie cu reverberații amare. Foto-ducumentată și atestată, istoria ei în cifre este impresionantă: 6000 de ore de înregistrări, 43000 de pagini de carte, mii de documente îndosariate. Pornim într-un final spre Săpânța în căutarea culorii, ainsolitelor cruci din lemn (nici că se putea altfel) și-a neaoșelor epitafe. Facem cunoștințăcu autorul genial al crucilor pline de haz, meșterul popular Stan Ioan Pătraș și lecturăm epitafele hazlii de pe plăcuțele de lemn. Vesel sau nu e o bună de dezbătut poveste, dar ideea meșterului Ioan Pătraș Stan n-a fost în van. Continuă să fascineze și să inspire.

Ziua 4: Mocănița de pe Valea Vaserului – eud (aprox.189km)

Când dimineața cocoșii din Maramureș termină de cântat, suntem gata de drum, pentru că trebuie să ajungem la timp în Vișeul de Sus, stația de plecare al Mocăniței care străbate pitoreasca Vale a Vaserului (excursie opțională contracost). Locomotiva cu aburi pufăie neobosită în frumoasa Vale a Vaserului, pe tot parcursul celor 50 km. Trecem prin păduri dese, defileuri înguste, stânci prăpăstioase sau poieni cu izvoare minerale, o aventură de cuprins între filele agendei personale. Inaugurată în ’32, distrusă parțial în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, refăcută și extinsă în anii 50, este singura cale ferată europeană, cu encartament îngust, pe care istoria trenului forestier și-a locomotivelor cu abur încă nu a apus. Savurăm un prânz în aer liber cu mâncare proaspăt preparată la ultima stație a mocăniței. După amiază ne oprim în Ieud și vizităm biserica de lemn. Un alt motiv să revenim la cazare zâmbind.

Ziua 5: Dănești București (aprox.540 km)

Ne pregătim de lungul și pitorescul traseu spre casă. În autocar mai e timp de povești și de arătat poze cu lucrurile „ne-mai-văzute și ne-mai-povestite” pe care le-am adunat în aceste 5 zile. Ajungem în București în cursul serii.

  

Puncte de imbarcare

·  București, Ploiești, Braov 

   259 euro/persoana/program

 

 

Reduceri & Suplimente

·  supliment sgl: 70euro

·  reducere a 3-a persoană: 10 euro

·  copil 0-2.99 ani: gratuit

·  copil 3-11.99 ani: plătește doar 50 euro (în cameră cu 2 adulți, fără pat suplimentar)

·  persoanele cu vârsta sub 55 ani beneficiază de aceleași tarife la programele senior voyage românia

 

Tariful include

·  4 nopți de cazare la  hotel 4* în Dănești (Hotel Secret Garden * sau similar), în inima Maramureșului istoric

·  Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă

·  Seară maramureșeană cu program folcloric, muzică de petrecere și bucate alese

·  Vizite conform descrierii

·  Transport cu autocar modern, cu climatizare

·  Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

 

Tariful nu include

·  Asigurarea storno

·  Cheltuieli personale

·  Intrările la obiectivele turistice

·  Excursiile opționale

·  Bilet standard mocănița (aprox. 65 lei/ persoană)

 

 

·  Mocănița de pe Valea Vaserului și biserica de lemn din Ieud: 25 euro/ persoană (biletul pentru mocăniță nu este inclus în tarif)

·  Plecările pe acest program se fac din București, dimineața la 7.00, de la Terminalul MementoBUS, situat în spatele Autogării IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM și Gara Basarab (acces dinspre Șos. Orhideelor/ Pod Basarab).

·  Turiștii se vor prezenta la locul de îmbarcare cu cel puțin jumătate de oră mai devreme față de orele de plecare menționate.

·  Autocarele/ microbuzele transportatoare sunt moderne, echipate cu sistem audio-video, aer condiționat, scaune rabatabile.

·  Așezarea în autocar/ microbuz va fi realizată de către ghidul însoțitor conform diagramelor de îmbarcare (în funcție de ordinea înscrierii turiștilor).

·  Autocarul/ microbuzul face popasuri la aproximativ 3 ore.

·  Îmbarcarea/debarcarea turiștilor din microbuz/ autocar se face doar la stațiile autorizate de pe traseu.

·  Deși se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, în unele ocazii (condiții meteo nefavorabile, drumuri blocate, etc.), poate fi necesar să facem modificări la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar, fără a se afecta structura generală a programului.

·  Grupul minim pentru a se organiza acest program sau excursia opțională este de 20 persoane.

·  Excursia opțională se achită la ghid, în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

·  Tarifele neincluse (bilet mocănița) sunt valabile la data publicării programului, dar informative și pot suferi modificări, fiind independente de agenția de turism.

·  Tarifele excursiilor opționale includ transportul cu autocarul pe traseul indicat și ghidajul.

·  În cazul în care nu este altfel menționat, excursiile opționale nu includ vizite interioare ale obiectivelor, degustări sau mese de prânz.

·  Tariful afișat este pentru loc în cameră dublă.

·  Partajele pot fi onorate. La solicitarea expresă a turistului, cazarea se poate face într-o cameră dublă, care va fi partajată cu un alt turist, ales în mod aleatoriu de agenția de turism, dintre ceilalți turiști care își exprimă această opțiune.

·  Hotelul menționat în acest program poate fi modificat, în acest caz agenția oferind o alternativă similară.

·  Clasificarea pe stele a unităților de cazare este cea oficială pentru țara vizitată și respectă standardele locale.

·  Distribuirea camerelor se face la recepție și orice problemă legată de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către client direct la recepție, asistat de reprezentantul agenției.

Don't miss our special offer

You must agree to the conditions for processing your personal data.

Vacanțe Seniori în România Află disponibilitatea
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Solicita oferta