Țara Hațegului, Tărâmul Mitic al Dacilor

Mănăstirea Prislop – Hațeg – Parcul Național Retezat – Cascada Lolaia – Pădurea cu Zimbri – Deva – Castelul Corvinilor – Densuș – Peșteana – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Ostrov – Mănăstirea Colț – Sântămăria - Orlea –Sarmizegetusa Regia

3
 
Transport
Date de plecare 2023: 22.05, 29.05, 05.06, 28.08, 04.09, 11.09,18.09, 25.09
 
239
persoana/program

Ziua 1: București Mănăstirea Prislop Hațeg (aprox. 440 km)

Plecăm la drum cu voioșie spre Țara Hațegului. După amiază târziu, ajungem la unul dintre cele mai iubite locuri de pelerinaj din România, Mănăstirea Prislop, întemeiată în 1400 și una dintre cele mai vechi din România. Sosire în Hațeg, la poalele Munților Retezat, unde petrecem următoarele 4 nopți.

Ziua 2:Parcul Național Retezat Cascada Lolaia Casa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului Pădurea cu Zimbri (80 km))

După un mic dejun energizant, ne pregătim pentru explorare pentru că vom avea de văzut lucruri nemaivăzute. Intrăm în Parcul Național Retezat și ne înviorăm cu o drumeție ușoară, de aproximativ 2 ore până la Cascada Lolaia. Parcul Național Retezat este prima arie protejată din România, înfiinţat în anul 1935 la iniţiativa lui Alexandru Borza şi Emil Racoviță. Continuăm
plimbarea de azi la Casa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, unde aflăm despre balaurii din legendele Țării Hațegului și povestea dinozaurilor pitici care trăiau acum 70 milioane de ani în aceste locuri. Ce e de văzut aici? Un cuib original cu ouă de dinozauri, doi dinozauri reconstruiți în mărime naturală, Balaur bondoc și Zalmoxes robustus, specii unice în
lume, și alte fosile de animale preistorice. Încheiem ziua cu o plimbare prin pădurea seculară Slivuţ, pentru a vedea zimbrii, mamifere impunătoare ce odinioară populau pădurile de pretutindeni. Cu toate că sunt impozanți, zimbri sunt animale vulnerabile, specia lor fiind pe lista animalelor pe cale de dispariție. Întreaga turmă este supravegheată în permanență de Roxana, zimbroaica șefă..

Ziua 3: Castelul Corvinilor Deva (aprox. 90 km))

Am promis că nu va trece nici o zi în această călătorie fără să vedem ceva uimitor. Astăzi este rândul Castelului Corvinilor din Hunedoara, unul dintre cele mai interesante castele medievale din lume, păstrat într-o formă excepțională după aproape 600 de ani, care a aparținut celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matei Corvin. Apoi călătorim spre Deva, pentru a vizita cetatea recent restaurată și Palatul Magna Curia. Clădirea adăpostește Muzeul Civilizației Dacice și Romane, care prezintă descoperirile arheologice din munții Orăștiei. De sus se deschid panorame superbe ale Văii Mureșului.

Ziua 4: Densuș Peșteana Sarmizegetusa Ulpia Traiana Ostrov Mănăstirea Colț  Sântămăria Orlea (aprox. 60 km)          

Fie ne relaxăm, fie ne răsfățam cu o excursie opțională (extracost). Biserica Densuș, o construcţie a cărei poveste nu a fost pe deplin descifrată, este prima oprire a zilei. Atât originea, cât şi data construcţiei bisericii sunt controversate. Unii suțin că ar fi fost un templu roman dedicat zeului Războiului, Marte. Alții cred că a fost mausoleul comandantului roman
Longinus Maximus, cel mai bun prieten al împăratului Țraian. O sa vedem lei de piatră pe acoperiș, coloane romane care sprijină zidurile, ferestre care sunt de fapt racorduri de canalizare romană și semne bizare în pietrele masive care par să fie mai vechi de 2000 de ani. Apoi vă invităm să îl cunoașteți pe Nea Antonică, de la Peșteana, care știe foarte multe despre
trecut și a strâns în casa sa tradițională din lemn o droaie de obiecte tradiționale din lumea veche a satului. Printre acestea: plasa de păstrat pește confecționată din sârmă împletită, pisăul de măcinat condimente sau colții de fier care se prindeau de talpa încălțărilor atunci când era ghețuș. În plus, Nenea Antonică spune povești interesante și ne va arăta cum se făcea un
stup tradițional, împletit din liane și căptușit cu lut. Pornim apoi spre un oraș antic de mare importanță, situl arheologic Ulpia Țraiana Sarmizegetusa, capitala romană a provinciei Dacia. Ulpia Țraiana este o lecție de istorie, pe viu, la fața locului. Vedem monumentele cunoscute, forul, amfiteatrul și templele și intrăm în viața de zi cu zi a unui locuitor al orașului antic.
Ajungem și la Mănăstirea Colț, ctitorie a Cândeștilor, vestită familie de cneji români din Țara Hațegului. Pe un colț de stâncă, putem observa Cetatea Colț, sursa de inspiraţie a romanului "Castelul din Carpaţi" scris de Jules Vernes. Încheiem la Sântămăria-Orlea, cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului. Astăzi frescele din biserică sunt scoase la lumină şi considerate a fi unele din cele mai reuşite picturi medievale de la noi din ţară.

Ziua 5: Sarmizegetusa Regia București (aprox. 470 km)

Înainte de a părăsi locurile fascinante și legendare din Țara Hațegului, oprim în această dimineață în capitala Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia sau „cea regească”. Fortăreața inclusă în Patrimoniul UNESCO, cuprinzând un complex de sanctuare este un loc unic în lume, unde se găsesc urmele unei civilizații extraordinare. Dacii venerau acest loc, considerându-l sacru. Povestim despre vechea așezare dacică și încercăm să descifrăm împreună misterele Marelui Sanctuar și ale Soarelui de Andezit. Apoi, spre casa!

Puncte de imbarcare

·  București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu

 

  239 euro/persoana/program

 

Reduceri & Suplimente

·  supliment sgl: 50 euro

·  reducere a 3-a persoană: 15 euro

·  copil 0-2.99 ani: gratuit

·  copil 3-11.99 ani: plătește doar 50 euro (în cameră cu 2 adulți, fără pat suplimentar)

·  persoanele cu vârsta sub 55 ani beneficiază de aceleași tarife la programele senior voyage românia

.

Tariful include

·  4 nopți de cazare la pensiune 3* (Pensiune Vila Veche 3* sau similar), în Hațeg

·  Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă

·  Seară hațegană cu program folcloric, muzică de petrecere și bucate alese

·  Vizite conform descrierii

·  Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare

·  Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

 

Tariful nu include

·  Asigurarea storno

·  Cheltuieli personale

·  Intrările la obiectivele turistice

·  Excursiile opționale

 

·  Sarmizegetusa Ulpia Traiana și bisericile de piatră din inima Daciei: 25 euro/ persoană (intrările la obiective nu sunt incluse în tarif)

·  Plecările pe acest program se fac din București, dimineața la 7.00, de la Terminalul MementoBUS, situat în spatele Autogării IDM, vis-à-vis de Magazinul IDM și Gara Basarab (acces dinspre Șos. Orhideelor/ Pod Basarab).

·  Turiștii se vor prezenta la locul de îmbarcare cu cel puțin jumătate de oră mai devreme față de orele de plecare menționate.

·  Autocarele/ microbuzele transportatoare sunt moderne, echipate cu sistem audio-video, aer condiționat, scaune rabatabile.

·  Așezarea în autocar/ microbuz va fi realizată de către ghidul însoțitor conform diagramelor de îmbarcare (în funcție de ordinea înscrierii turiștilor).

·  Autocarul/ microbuzul face popasuri la aproximativ 3 ore.

·  Îmbarcarea/debarcarea turiștilor din microbuz/ autocar se face doar la stațiile autorizate de pe traseu.

·  Deși se fac toate eforturile pentru a opera tururile cum sunt prezentate, în unele ocazii (condiții meteo nefavorabile, drumuri blocate, etc.), poate fi necesar să facem modificări la traseu sau ordinea obiectivelor din itinerar, fără a se afecta structura generală a programului.

·  Grupul minim pentru a se organiza acest program sau excursia opțională este de 20 persoane.

·  Excursia opțională se achită la ghid, în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

·  Tarifele excursiilor opționale includ transportul cu autocarul pe traseul indicat și ghidajul.

·  În cazul în care nu este altfel menționat, excursiile opționale nu includ vizite interioare ale obiectivelor, degustări sau mese de prânz.

·  Pentru drumeția în Retezat și vizita la Sarmizegetusa Regia, vă rugăm să vă echipați corespunzător, cu ghete de drumeție și pelerină de ploaie.

·  Tariful afișat este pentru loc în cameră dublă.

·  Partajele pot fi onorate. La solicitarea expresă a turistului, cazarea se poate face într-o cameră dublă, care va fi partajată cu un alt turist, ales în mod aleatoriu de agenția de turism, dintre ceilalți turiști care își exprimă această opțiune.

·  Hotelul menționat în acest program poate fi modificat, în acest caz agenția oferind o alternativă similară.

·  Clasificarea pe stele a unităților de cazare este cea oficială pentru țara vizitată și respectă standardele locale.

·  Distribuirea camerelor se face la recepție și orice problemă legată de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către client direct la recepție, asistat de reprezentantul agenției.

Don't miss our special offer

You must agree to the conditions for processing your personal data.

Vacanțe Seniori în România Află disponibilitatea
City Break title City Break subtitle
Vacanțe Seniori în România Află disponibilitatea
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Solicita oferta